zondag 4 augustus 2013

De snelle vegetariër

Gerechten uit 'De Snelle Vegetariër': zelfgemaakte pizza, tosti uitsmijter koningshuis en smokey chilischotel met tacochips.

Alweer een tijdje geleden deed ik mee aan een winactie bij De Groene Meisjes, en zowaar... ik won! Sinds een week ben ik in het gelukkige bezit van 'De Snelle Vegetariër' van Jacintha Bokma. Haar naam komt je misschien bekend voor, vanwege haar eerder verschenen veganistische kookboek 'Puur Plantaardig'. Het boek dat ik gewonnen heb, is een nieuw deel in de serie 'De Dikke Vegetariër', 'De Dunne Vegetariër' enzovoort. Goedgekeurd door Antoinette Herzenberg, die het voorwoord schreef. 

Hoewel ik al die hierboven genoemde boeken graag op mijn keukenplankje zou hebben staan, is 'De Snelle Vegetariër' waarschijnlijk het meest bruikbaar voor wannabe-keukenprinsessen zoals ik. Zelden een kookboek in handen gehad dat zó uitlokt om ermee aan de slag te gaan. Voor een aantal recepten bleek ik de spullen al gewoon in huis te hebben, en dus maakte ik er meteen drie recepten uit. Dat is één van de pluspunten van dit boek: er wordt nadrukkelijk gewerkt met producten die je meestal wel in huis hebt, of anders makkelijk in de supermarkt of desnoods de biowinkel kunt kopen. Verder zijn de recepten duidelijk, zonder al te veel ingewikkelde stappen en inderdaad... snel! Bovendien leveren ze ook nog smakelijke gerechten op. Hier en daar worden zelfs tips gegeven wat je met restjes ingrediënten of overgebleven kliekjes kunt doen. Erg handig.

Hoewel de doelgroep blijkbaar vegetariërs is, flirt het boek ook met veganisme en raw food. Nu vind ik die laatste twee wat extreem om structureel door te voeren in mijn eetpatroon, maar om er zo eens mee te experimenteren vind ik erg leuk. Wie is er nu niet over te halen met een vegan brownie van zelfrijzend bakmeel, appel en sojamelk, die ook nog eens in slechts drie minuten gaar is?

Is er dan geen enkel minpuntje aan dit boek te noemen? Jazeker wel, dat is er! Waar ik me echt aan stoor zijn de QR-codes her en der. Als je dit boek over pakweg tien jaar nog gebruikt, zijn die dingen hopeloos verouderd en op dit moment zijn ze bijna een belediging voor mij omdat ik geen smartphone heb: zonder behoorlijke telefoon of I-pad ben je blijkbaar niet in staat fatsoenlijk te koken. Whahaha, proest! Gelukkig heb ik niet het idee dat de codes essentiële informatie ontsluiten. Per saldo vindt ik dit boek dus een goede aanwinst voor mijn kookboekenplankje. Dankjewel Groene Meisjes!

2 opmerkingen:

  1. ;-) ik heb voor mijn verjaardag de kleine vegetariër gekregen,, ook heel leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb ook zo'n hekel aan kookboeken/recepten waarbij je 1 theelepeltje van iets onuitspreekbaars moet hebben en een heel klein beetje van iets anders wat je vervolgens nooit meer gebruikt enz. Dus dit klinkt goed! En ziet er bovendien erg lekker uit. mjam

    BeantwoordenVerwijderen