woensdag 11 september 2013

Rabarbertaart

Mijn Gentse vriendinnetje had het al aangekondigd: haar moestuin had dit jaar een erg mooie oogst opgeleverd. Ze was druk in de weer met het maken van rabarberconfiture en zou voor mij, wanneer we elkaar zouden ontmoeten in Antwerpen, ook wat rabarber meenemen. 'Dat vergeet ze vast,' dacht ik. En prompt vergat ik zelf haar belofte. Het was dan ook een echte verrassing toen ze tijdens ons dagje Antwerpen inderdaad met een tas vol rabarber kwam aanzetten!

Dankzij de moestuin van lief vriendinnetje S. hebben we dus nu heeeel veel rabarber in huis. Ik denk wel zo'n drie kilo. Zoveel rabarber had mijn keuken nog nooit bij elkaar gezien. Gelukkig vinden wij dat errug lekker!


Zo'n grote voorraad nodigt uit tot experimenteren, en dus oefende ik mij in het maken van de perfecte rabarbertaart. Nieuwsgierig hoe die eruit ziet (en smaakt)? Lees dan snel verder, want ik ga dit recept met jullie delen. De taart is niet alleen erg lekker, maar ook nog redelijk gezond: niet al te vet, met weinig suiker en bovendien boordevol fruit.


Je hebt nodig: 
225 gram bloem
100 zachte boter
25 gram basterdsuiker
1 ei
een snufje zout
2 eetlepels koud water

Voor de vulling:
750 gram rabarber
eventueel een snufje kaneel en een zakje vanillesuiker


Snijd de rabarber in kleine stukken en breng in een laagje water aan de kook. Voor een wat zoetere smaak kun je eventueel een zakje vanillesuiker en wat kaneel toevoegen. De rabarber is gaar wanneer er een zachte compote ontstaat.


Vet ondertussen een taartvorm in en bestuif deze met wat bloem.


Tevens bereiden we ondertussen het deeg: meng de bloem, basterdsuiker, boter, ei, snufje zout en de twee eetlepels water. Kneed deze tot een stevige bal.


Bekleed de bodem en de randen van de taartvorm met het deeg. Vul de taartvorm vervolgens met de rabarber.


Zet de taart 45 minuten in de oven op 200 graden Celsius.



En hierboven zie je het eindresultaat. Eet smakelijk!

1 opmerking:

  1. Wat ziet dat er lekker uit. Vroeger kreeg ik van mijn moeder ook vaak rabarbertaart, vind het heerlijk smaken. Zeker als er goed dat zure in naar boven komt.

    BeantwoordenVerwijderen