dinsdag 7 januari 2014

Terugblikken en voornemen

Tijdens de afgelopen heiligenachtenperiode dacht ik terug aan vorig jaar. Toen genoot ik van de bijzondere sfeer die bij die tijd hoort en hield trouw een dromendagboek bij. Elk van de twaalf heilige nachten zou staan voor één van de maanden van het komende jaar. Kon ik nu, terugkijkend op die twaalf maanden, parallellen ontdekken? Misschien heb ik niet op de juiste dingen gefocust, maar nee. Het lukte niet. De dromen die ik dit jaar rond de kerstdagen had, waren zo zeer een afspiegeling van wat ik overdag had meegemaakt, dat het me niet zinvol leek die op te schrijven en een nieuw dromendagboek te beginnen voor dit jaar. Daarmee zou het volgend jaar niet beter lukken. Ik besloot het los te laten. 

Om me heen maakten mensen goede voornemens. Ik bedacht me dat de lijstjes die ik eerdere jaren maakte, vooral 'to-do-lists' waren geweest die ik over een jaar mocht uitsmeren. "Dit regelen, dat regelen, de kast schilderen,": dat zijn geen dingen waar je een beter mens van wordt. En waarom zou je daar eigenlijk op 1 januari mee moeten beginnen? "Mijn voornemen is om elke dag van het jaar te proberen een beter mens te worden," zei ik tegen wie ernaar vroeg. En ik liet het los. 

Toen kreeg ik twee bijzondere ingevingen. Eéntje is vooral grappig: ik start met een 365-dagenprojectje over het benoemen van simpel geluk. Ik wil niet te zuur worden. Kritisch is prima, maar optimisme is ook belangrijk. Om tegenwicht te geven aan de teleurstellingen in het leven, schrijf ik elke dag tenminste één vorm van simpel geluk op die me die dag ten deel is gevallen. Het kost weinig tijd, weinig inspanning en het levert wel degelijk iets op: positiviteit en dankbaarheid. 

Het andere is dat ik op 4 januari, toen het nieuwe jaar allang goed en wel was ingegaan, ineens besloot om weer aan de slag te gaan met 'The Artist's Way'. Dat is een methode om meer creativiteit in je leven te brengen. Ik zal er in een volgend blog wat meer over vertellen. Twee jaar geleden heb ik hier ook mee gewerkt, maar ik had onvoldoende energie en veerkracht om door te zetten. Ik ben benieuwd of ik nu de hele cursus kan afmaken. 

Deze week viel me in ieder geval het volgende simpele geluk ten deel:

- een vriendin die blijft logeren na een gezellig oud-&-nieuw-feest;
- een boek over filosofie te leen krijgen van een goede vriend;
- met Beer een groene smoothie delen, gemaakt volgens dit recept;
- mijn nichtje tegenkomen in de supermarkt, en daar samen heel hard om moeten lachen;
- geraakt worden door een mooie songtekst van Eels;
- mijn vader die een passage in een boek voor me opzoekt, naar aanleiding van ons telefoongesprek;
- collega's begroeten na de kerstvakantie.
 

2 opmerkingen:

  1. Wat mooi om de kleine dingen die je blij maken vast te houden op deze manier!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. :-) Mooi stukje. Mooie plannen! Mooi liedje van Eels.

    BeantwoordenVerwijderen