vrijdag 3 mei 2013

Deze week zag ik... mummies

Hij was er weer, ons logeerkind. Inmiddels is hij alweer twaalf en heeft hij een grote passie ontwikkeld voor geschiedenis. Dus togen we met hem naar het Rijksmuseum van Oudheden, waar we oog in oog stonden met Egyptische mummies, archeologische vondsten uit het Romeinse rijk bewonderden en zagen hoe ze in de Middeleeuwen potten bakten. Ook zagen we de film Oorlogswinter, over een iets recenter verleden. Mooi gefilmd, maar ik vond 'm best heftig en naast mij hoorde ik een heeeeel klein beetje gesnotter. Als kind zag ik op school de tv-serie en ik herinnerde me niet meer dat er zulke aangrijpende dingen in gebeurden. 

Hier rechts zie je kinderen die een speurtocht deden. Wij kennen ze niet, maar het zag er zo leuk uit hoe ze op hun gemak waren in het museum.
Ons logeerkind houdt niet alleen van oude dingen, maar ook van spelletjes en daarom had ik 'm voor zijn verjaardag het spel 'Match Geschiedenis' gegeven. Het lijkt een beetje op memory, maar dan met begrippen uit (over het algemeen) de vaderlandse geschiedenis. Toen we het van de week speelden, bleek maar weer eens wat een divers onderwerp dat eigenlijk is. Want over een periode als de Middeleeuwen wisten we vrij veel, maarre... Bataafse republiek, trechterbekervolk, wat zei u? Hoewel het echt bedoeld is voor kinderen van zijn leeftijd, was het voor ons ventje inhoudelijk best pittig. 

Wat hebben we weer van hem genoten. Van zijn nieuwsgierigheid, zijn bijdehandte (?) opmerkingen ('zo, jij bent dus zo iemand die etiketten leest'), onze diepe gesprekken, zijn prima hulp bij het pannenkoeken bakken en nog veel meer. Volgend schooljaar gaat hij naar de middelbare school. Zou het dan nog cool zijn om bij ons te komen logeren?

Kijk mee met de andere DWZI'ers bij Merula

7 opmerkingen:

 1. Heerlijk museum is dat, ik kom er graag! (En vaak!) leuk dat jullie dat doen met hem.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. O, heerlijk zo'n logeerkind. De Polletjes zouden letterlijk in het verleden willen leven en stiekem vind ik dat eigenlijk alleen maar superinteressant en leerzaam. Als ze tenminste ook ooit leren hun kamer op te ruimen, dan.
  En volgens mij blijft hij het wel cool vinden om bij jullie te logeren, jullie zijn toch gewoon hartstikke leuk?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha...dat is bij ons in de stad ;-)
  En wat betreft logeerkind: wat je erin stopt krijg je terug.....dus ook als middelbare scholier zal hij blijven komen....pubers zijn zo leuk. Humor is het grote magishce woord bij pubers!
  xxSas

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een leuk uitje, helemaal verdiept in de geschiedenis!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. tuurlijk! Zo lang jullie coole dingen blijven doen wil hij vast wel komen logeren!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. O, wow, daar wil ik ook weer eens heen met zoonlief.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat klinkt als een fijne logeerpartij. Ik kende dat spel nog niet maar klinkt erg interessant. Het museum vond zoonlief ook leuk. Wij deden toen ook de speurtocht.

  Liefs MamaNatuurlijk

  BeantwoordenVerwijderen