donderdag 9 mei 2013

Wortelcake

Zomaar ineens besloot onze supermarkt de wortelen niet langer per stuk te verkopen, maar alleen nog maar in een zak van zes. Zo had ik ineens na een macaronischotel met (o.a.) wortel ineens flink wat van die dingen over. Ze lagen maar... en lagen maar... en ik vond het wel eens tijd dat ze op gingen. Wortelcake leek me hiertoe de ultieme remedie. Hoewel ze nog niet helemaal op zijn, is de wortelvoorraad inmiddels toch aanzienlijk geslonken. Het recept bleek best eenvoudig, en ik wil het dan ook graag even met jullie delen!

Je hebt nodig: 

250 gram meel
3 theelepels bakpoeder
4 theelepels kaneel
125 gram boter
125 gram vloeibare honing
125 gram bruine basterdsuiker
250 gram wortelen, geraspt
50 gram gehakte walnoten
50 gram rozijnen
geraspte schil van 1 sinaasappel

voor het glazuur: 
175 gram verse roomkaas 
(bijv. Monchou)
50 gram poedersuiker
2 eetlepels sinaasappelsap 

Meng het meel, het bakpoeder en de kaneel in een grote kom. Smelt ondertussen de boter met de honing en basterdsuiker in een steelpannetje. Wanneer het een vloeibaar geheel is, het gesmolten mengsel door het meel roeren. Vervolgens de geraspte wortel, gehakte walnoten, rozijnen en sinaasappelrasp erdoor mengen. Schep nu het beslag in een met bakpapier beklede cakevorm (1 liter inhoud) en bak de cake 60 à 75 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C. Daarna de cake storten (bijv. op een rooster) en laten afkoelen. 

Op zich is de cake nu klaar, maar het sinaasappel-roomkaasglazuur maakt hem helemaal af. Je maakt het glazuur eenvoudig door de roomkaas, poedersuiker en sinaasappelsap in een kom glad te roeren en de afgekoelde cake er royaal mee te bestrijken. NB: in de koelkast wordt het glazuur wat harder, maar het blijft plakkerig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten