donderdag 19 december 2013

Kerstkitsch


Vanavond bezocht ik deze kitschige kerstmarkt. Ik weet niet of het op de foto goed te zien is, maar zelfs de dieren waren nep. Gelukkig stelde ik me er niet al te veel van voor en heb ik me dus best vermaakt. Toch ontlokte dit festijn bij mij de volgende gedachtegang. Ik zie dat er in verschillende steden opvallend veel van dit soort marktjes, kerstkoopavonden of lichtjeskoopavonden worden georganiseerd. Je kunt er spullen kopen waarvan je anders nooit zou bedenken dat je ze nodig had, en vaak ook glühwein of warme chocolademelk drinken. Aangezien er weinig op kan tegen de warme choco zoals ik die zelf thuis maak, is dat laatste voor mij niet zo'n enorme verleiding. 

Als je toch al van plan was om met een vriendin te gaan winkelen, is zo'n marktje een leuke bijkomstigheid. Op zichzelf is het echter een armzalig kerstvermaak: iets kopen en iets drinken. Kom je daar je huis voor uit? Blijkbaar wel, want ondanks de florerende internetwinkels waardoor het ene na het andere winkelpand leeg komt te staan, gaat men zich hier te buiten aan impulsaankopen. Het verbaast me dat onze gemeente niet iets sfeervollers weet te organiseren. Iets met muziek, warmte, en medemenselijkheid misschien. Iets dat de kerstgedachte laat leven onder de mensen, in plaats van de zoveelste prikkel voor de consument. Waarom moet ik daar toch met een lampje naar zoeken? Laat de mensen iets beleven waarvan hun humeur opknapt, niet iets wat alleen maar leuk is als je zelf je goede humeur hebt meegenomen.

2 opmerkingen:

  1. Ja, je goede humeur of.... ik denk dat het dronken heel goed te doen is ;-) Ik zal eerlijk bekennen dat ik een paar keer naar een kerstmarkt in Duitsland ben geweest. Maar ook daar geldt: de ene markt is de andere niet.

    BeantwoordenVerwijderen