maandag 2 december 2013

Woejjjjj!

Joehoe! Deze twee Pietjes hebben hun intrek genomen in onze boekenkast, waar ze heerlijk zwieren en zwaaien aan hun trapeze. Als ze konden, zouden ze vast graag tikkertje spelen terwijl ze over onze boeken heen lopen. Hoewel we verder weinig aan Sinterklaas doen dit jaar, brengen ze een vrolijke noot in huis.

Door de hele Zwarte Piet-discussie heb ik helemaal geen zin meer om Sinterklaas te vieren dit jaar. Ongelofelijk dat er zoveel onbegrip is, en mensen dit zo hardnekkig kunnen vasthouden! Wie een ander van racisme beschuldigt, kan het krijgen. Zoveel is duidelijk. Sinterklaas en Zwarte Piet kun je volgens mij vergelijken met een soort sprookjesfiguren. Ze staan symbool voor evenwicht: yin en yan. Piet is geen slaaf van de Sint, maar ze werken sàmen. Op Antrovista wordt een mooie uitleg gegeven over de betekenis van het Sinterklaasfeest, waarbij dit feest wordt geplaatst in de context van de jaarfeestencyclus.

En nu ga ik er verder niets meer over zeggen. De Pietjes heb ik gemaakt als een soort protest (ik was het toch al van plan, maar de berichten in de media waren een extra aanleiding): Zwarte Piet blijft in ons huis van harte welkom. Fijne pakjesavond allemaal!

2 opmerkingen:

  1. Ze zijn erg leuk! Misschien hier ook zoiets doen, leuk gewoon ergens in huis wat extra pietjes. Ik ben het helemaal met je eens, maar mijn reactie is het tegenovergestelde: ik heb juist zin om Sinterklaas te vieren, zoals altijd mét zwarte pieten. En daarmee mijn kindjes mee te geven wat een fantastisch feest het is, en wat het werkelijk in houdt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De Pietjes zijn in elk geval heel leuk geworden! En natúúrlijk brengen ze een vrolijke (peper)noot in huis. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen