vrijdag 25 januari 2013

Dans op locatie

Vandaag gaat CaDance, het festival voor moderne dans in Den Haag weer van start. Tot en met 9 februari kun je in verschillende Haagse theaters kijken naar uiteenlopende dansvoorstellingen. Als vrijwilliger ondersteun ik de organisatie van het festival met wat klusjes en daardoor had ik het geluk een bijzondere try-out mee te mogen maken. 

Ik mocht als testpubliek mee met '5x5', een bijzonder onderdeel van het CaDance-festival. 5x5 is een wandelroute door het Hofkwartier, onder leiding van een gids van het Gilde. Zo'n gids weet van alles over de geschiedenis van de stad, over bekende en minder bekende bezienswaardigheden. Maar behalve een lesje in Haagse historie (had u wel eens van 'de postzegelboom' gehoord?) namen we een kijkje op bijzondere plekjes in de stad, waar we bovendien prachtige voorstellingen te zien kregen. 

Wie nietsvermoedend door de Juffrouw Idastraat loopt, heeft geen idee dat daar zich een prachtige schuilkerk bevindt. Overdonderd door de aanblik van de Oud-Katholieke kerk genoten we van de dans van Kenzo Kusada, begeleid door sfeervol harpspel. Vervolgens zagen we een prachtig danstrio in de voormalige Haagse Broodfabriek, waar het leek alsof de dansers een eigen realiteit neerzetten temidden van de toeschouwers in de lege ruimte. Vervolgens zagen we een wat meer oosters geïnspireerde dans en werd het geheel afgesloten met een dans op Argentijnse tangomuziek (let wel, de dans zelf was dus geen tango). Bij vrijwel alle voorstellingen viel me op hoe mooi de ruimte in de voorstelling was verwerkt. Vaak is het bij locatietheater zo dat het weliswaar niet in een theaterzaal wordt gespeeld, maar er niet echt of slechts in geringe mate een wisselwerking is tussen de voorstelling en de omgeving. Erg knap dus dat dat hier wel goed was gelukt. Bijzondere plekken laten zien is één, laten zien dat je er (dans)theater kunt maken is twee, maar voorstelling en locatie met elkaar vervlechten is blijkbaar niet eenvoudig. Ook het concept van een rondleiding door de stad, waarin we op verschillende plekken stopten om een voorstelling te zien, vond ik goed gevonden. 

Al met al dus een aanrader voor wie het CaDance-festival wil bezoeken, maar nog niet heeft besloten welke voorstelling(en) te bezoeken. Hier vind je meer info over het festival en de wandeling.

1 opmerking:

  1. leuk zo'n wandeling met gids, zo ontdek je nog eens wat! Ik vind de poster met die vogels ook wel heel bijzonder.

    BeantwoordenVerwijderen