vrijdag 8 maart 2013

Vrouwendag

Het is internationale vrouwendag, een dag om stil te staan bij vrouwenonderdrukking, het streven naar gelijke rechten en gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen, en de sterke, strijdlustige vrouwen die ondanks alle ontberingen toch veel respect afdwingen met hun bijdrage aan de wereld. Ook is het een dag die in het teken staat van de solidariteit tussen vrouwen onderling. 

Helpt dat nu, zo'n dag? Want dat er nog altijd vrouwen worden uitgebuit ten bate van mannen, is evident. Daar hoef je niet eens heel ver voor te kijken, want zelfs in een 'beschaafd' land als Nederland komt het voor dat vrouwen minder verdienen dan mannen voor hetzelfde werk. Als je echter naar lagelonenlanden kijkt, kun je ook stellen dat er mannen worden uitgebuit ten bate van vrouwen. Een man die voor een schijntje lange werkdagen maakt om in slechte omstandigheden hippe gadgets voor yuppendames te produceren, bijvoorbeeld. Maar dat is een andere discussie. Ik denk dat zo'n dag op z'n minst helpt om ons bewust te worden van die ongelijkheid. Al is het maar omdat de Spar denkt ons een plezier te doen met deze stigmatiserende reclame hiernaast. Als grap is het geweldig gevonden, maar dan is de ironie wel goed verstopt.

Toch is het evengoed een vooroordeel als ik denk dat vrouwen niet gelukkig zijn met deze advertentie. Want allemaal carrièreteefjes zijn we natuurlijk ook niet. Je kunt waarschijnlijk nog het beste stellen dat er heel veel manieren zijn om vrouw te zijn, en heel veel manieren om man te zijn. In de eerste plaats ben je nog altijd mens, denk ik. Ik ben blij dat men in mijn omgeving niet zo in rigide rolpatronen denkt. Mannen en vrouwen, het is voor ons eigenlijk niet zo'n issue. Wereldwijd is er echter nog veel te winnen. Gelukkig dus maar dat er ook veel strijdlustige vrouwen zijn. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten